Primăria Almaşu

Bine aţi venit pe site-ul primăriei Almaşu!

 
 
 
 
Almașu  este o localitate în județul Sălaj, Transilvania, România. Este cea mai mare comună a județului, situată în partea sudică a județului Sălaj, cu o suprafață de 15.970 ha.
Comuna este constituită din nouă localități: Almașu (sat reședință de comună), Băbiu, Cutiș, Jebucu, Mesteacănu, Petrinzel, Sfăraș, Stana si Țăudu. Ca si obiectiv turistic in comuna există Cetatea Almaşului, ea a fost construită între anii 1247-1278, ca una dintre cele mai vechi și mai puternice cetăți medievale din Transilvania.
Cetatea este amintită prima data în anul 1370, când regele Ludovic cel Mare o donează magistrului Bebek György și fiilor acestuia Imre și Detre, respectiv nepoților György, László și Ferenc. De-a lungul secolelor XV și XVI cetatea a fost supusă unor asedii rezultate din conflictele dintre nobilimea din Transilvania și regele Ungariei. În timpul Războiului de 15 ani, generalul Basta a asediat cetatea și a oferit apărătorilor ei libertatea în schimbul predării cetății, dar soldații lui Basta au măcelărit în cele din urmă locuitorii cetății. 
Între 1545-1546, cetatea a aparținut domnului Moldovei Petru Rareș.
Căzută în ruine, cetatea fost refăcută abia în 1627, de către familia nobiliară Csaky, dar în 1662 a fost din nou asediată și distrusă.
În 1658 cetatea a suferit ultimul mare asediu și a fost ocupată de tătarii care veneau din direcția Clujului și mergeau spre Poarta Meseșană. Asediatorii au înrobit localnicii și au incendiat cetatea, de data aceasta rămânând în ruină. 
Ruinelele rămase sunt înscrise în Lista monumentelor istorice 2004 din Județul Sălaj la nr. crt. 324, cod LMI SJ-II-a-A-05009 ca Cetatea Almașului (ruine) sec. XIII.
 
 
 
___________________________________________________________________________________________________________________________________
 
                                                           ,,ZIUA CETĂŢII ALMAŞULUI"

Ca urmare a Hotârârii Consiliului Local al Comunei Almaşu nr. 15 din 20.05.2009, se organizează anual serbarea ,,Ziua Cetăţii Almaşului".
Manifestările prevăzute pentru acest eveniment se vor desfăşura în duminica din săptămâna 16- 22 august a fiecărui an.

 
 
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Cuvântul Primarului

În calitate de primar al comunei Almaşu, adresez un sincer bun venit tuturor celor ce aÅ£i accesat acest site, în numele comunităţii acestei comune, administraÅ£iei publice locale şi al meu personal.
Ne dorim ca pe această cale să venim în sprijinul cetăţenilor, oferindu-le dreptul la informaÅ£ia produsă şi gestionată de administraÅ£ia publică locală şi în acelaşi timp să fim o fereastră deschisă permanent tuturor celor ce vor să ne cunoască comuna şi pe noi.
MulÅ£umesc în numele locuitorilor, vizitatorilor din Å£ară şi străinătate, pentru că aÅ£i avut curiozitatea şi dorinÅ£a de a afla cât mai multe despre noi, gândindu-vă poate că veÅ£i descoperi oportunităţi de afaceri de orice natură, să sperăm că vă vor îndemna să investiÅ£i în comuna noastră, asigurându-vă cu responsabilitate de existenÅ£a unei administraÅ£ii publice locale deschise şi transparente.
Cu siguranţă în urma informaÅ£iilor primite, veÅ£i găsi măcar un lucru care vă va capta atenÅ£ia şi dorinÅ£a de a cunoaşte pe viu frumuseÅ£ea unică a acestor meleaguri, oamenii prietenoşi, ospitalieri şi farmecul unei comune primitoare.

Primar
Turuca Danut Emil