Λογοθεραπεία για τον ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας συνήθως επωφελούνται από τη λογοθεραπεία καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέλιξης της νόσου τους για διάφορους διαφορετικούς λόγους. Το ευρύ κοινό ακούει συχνά τον όρο «λογοθεραπεία» και λέει αυτόματα στον εαυτό του: «Η ομιλία μου είναι μια χαρά. Δεν χρειάζομαι λογοθεραπευτή». Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι ένας λογοθεραπευτής/παθολόγος μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει προβλήματα με τη γνωστική λειτουργία και την κατάποση.

Η συχνότητα της γνωστικής δυσλειτουργίας μπορεί να φτάσει το 65% σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και μπορεί να περάσει απαρατήρητη, εκτός εάν γίνει επίσημος έλεγχος. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε βασικές πληροφορίες σχετικά με τη γνωστική λειτουργία αμέσως μόλις γίνει η διάγνωση. Είναι εξίσου σημαντικό να παρακολουθείτε αυτές τις πληροφορίες καθώς η νόσος εξελίσσεται, ώστε να μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή οι κατάλληλες παρεμβάσεις όπως χρειάζονται. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, χρήση αντισταθμιστικών στρατηγικών για την κάλυψη των ελλειμμάτων με τη μνήμη και την επίλυση προβλημάτων, αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον και αλλαγές στις προσεγγίσεις του φροντιστή. Ένας λογοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει ολοκληρώνοντας αρχικές αξιολογήσεις της γνωστικής λειτουργίας, παρέχοντας ανατροφοδότηση στους γιατρούς σχετικά με τις επιπτώσεις της φαρμακευτικής αγωγής και παρέχοντας οδηγίες για τη χρήση αντισταθμιστικών στρατηγικών για την κλειδαρασ ιλιον αναπλήρωση των γνωστικών ελλειμμάτων. Ένας λογοθεραπευτής μπορεί επίσης να εκπαιδεύσει τους φροντιστές σχετικά με τις αλλαγές που μπορούν να κάνουν στις προσεγγίσεις και/ή στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οι γνωστικές αλλαγές μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες. Τις περισσότερες φορές συμβαίνουν επειδή η σκλήρυνση κατά πλάκας βλάπτει τόσο τη μυελίνη όσο και τα νευρικά κύτταρα. Αυτό μπορεί να βλάψει μια σειρά από διαφορετικές λειτουργίες του εγκεφάλου:

Επεξεργασία πληροφοριών
Δεξιότητες αλληλουχίας και επίλυσης προβλημάτων
Σχεδιασμός και ιεράρχηση δραστηριοτήτων
Προσοχή και συγκέντρωση
Αφηρημένος συλλογισμός
Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας (κόπωση, κατάθλιψη, άγχος) μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μειωμένη γνωστική λειτουργία.

Μαζί με την αντιμετώπιση γνωστικών ζητημάτων, η λογοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας. Μια ποικιλία ελλειμμάτων ομιλίας μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της σκλήρυνσης κατά πλάκας επειδή η ομιλία ελέγχεται σε πολλές διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα παραγωγής λόγου είναι τα εξής:

Δυσαρθία – διαταραγμένα μοτίβα κινητικής ομιλίας που συνοδεύονται από γκριμάτσες στο πρόσωπο, τραντάγματα κεφαλής, τρόμο κ.λπ.
Σωστή ομιλία – παραμορφωμένη ομιλία ως αποτέλεσμα αδύναμων και κακώς συντονισμένων κινήσεων των χειλιών και της γλώσσας
Σάρωση ομιλίας – κανονική ομιλία με μεγάλες παύσεις μεταξύ λέξεων ή συλλαβών
Ένας λογοθεραπευτής μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει προβλήματα κατάποσης, που αναφέρονται ως δυσφαγία. Πολλοί από τους ίδιους μύες που εμπλέκονται στην παραγωγή ομιλίας εμπλέκονται επίσης στη διαδικασία της κατάποσης. Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν δυσφαγία από τον φυσιολογικό πληθυσμό. Αυτό προκαλείται από μυϊκή αδυναμία, κακό συντονισμό, κακή υποστήριξη της αναπνοής και μερικές φορές γνωστικά ελλείμματα. Οποιαδήποτε σημεία και/ή συμπτώματα δυσφαγίας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως για να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές.

Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ένας λογοθεραπευτής μπορεί να παρέχει εκπαίδευση σε οποιονδήποτε ή σε όλους τους παρακάτω τομείς:

Υποστήριξη αναπνοής για ομιλία και φαγητό
Δυσφαγία (προβλήματα κατάποσης) και εναλλακτικά μέσα διατροφής
Δυσαρθρία (αδυναμία παραγωγής καθαρού λόγου)
Δυσφωνία (αδυναμία παραγωγής ισχυρής και συνεπούς φωνής)
Γνώση (προσανατολισμός, επίλυση προβλημάτων κ.λπ.)
Επαυξητική επικοινωνία (εναλλακτικά μέσα επικοινωνίας)
Περιβαλλοντικές προσαρμογές
Προσαρμογές στις προσεγγίσεις του φροντιστή
Είναι σημαντικό να εμπλέκεται ένας λογοθεραπευτής αμέσως μετά τη διάγνωση, ώστε να μπορούν να ληφθούν βασικές πληροφορίες. Αυτό επιτρέπει την άμεση και ολοκληρωμένη θεραπεία καθ’ όλη τη διάρκεια της νόσου.